KÖTTBULLAR
DET SVENSKASTE AV SVENSKA
Köttbullar:
900 g blandfärs 50/50
1 ägg
15 g salt
½ tsk kikkomansoja
1 msk oxdemiglace
60 g ströbröd
1,5 dl gräddmjölk
1 gullök, skalad och finhackad
½ tsk malen torkad ingefära
½ tsk torkad timjan
½ tsk svartpeppar
1 tsk kryddpeppar
½ dl mörk Sirap
100 g smör
Smält oxdemiglacen och blanda med gräddmjölken, ägg och soja. Blötlägg ströbrödet i gräddmjölksblandningen. Bryn löken i smöret medingefära, timjan och peppar. Koka ur löken med sirapen –låt svalna.
Blanda alla ingredienser och rulla små bullar ca 15 g styck
Smörj bleck med lite rapsolja och baka köttbullarna på kombi med 20% luftfuktighet 80 grader till 65 i kärntemperatur. Bryn sedan i smör och servera.
Pressgurka:
1 gurka, tunt skivad på mandolin 1 mm
2 dl 123-lag ,1 del ättika, 2 del socker, 3 del vatten
½ dl bladpersilja, finstrimlad
Salt
Salta gurkan och låt den släppa vätska på hålbleck i kyl över natten i press. Lägg sedan gurkan i 123-lagen 2 tim innan servering. Häll av och vänd ner persiljan.
Lingon:
300 g frysta lingon
200 g socker
1 msk cognac
Lägg alla ingredienser i en vispmaskin med vinge. Rör på låg hastighet tills lingonen tinat och sockret löst sig samt när man arbetat ut pektinet.
Potatismos:
700 g skalad King Edwardpotatis
100 g tempererat smör
100 g vispgrädde
140 g standardmjölk
salt
Ånga potatisen mjuk i ugn på 100 grader i 50 min. Passera genom passör. Värm grädde och mjölk. Vispa potatisen hastigt med smöret. Tillsätt gräddmjölken och smaka sedan av med salt. Blanda så lite som möjligt så det inte blir klistrigt.