KÖTTBULLAR

DET SVENSKASTE AV SVENSKA

Köttbullar:

900 g blandfärs 50/50
1 ägg
15 g salt
½ tsk kikkomansoja
1 msk oxdemiglace
60 g ströbröd
1,5 dl gräddmjölk
1 gullök, skalad och finhackad
½ tsk malen torkad ingefära
½ tsk torkad timjan
½ tsk svartpeppar
1 tsk kryddpeppar
½ dl mörk Sirap
100 g smör

Smält oxdemiglacen och blanda med gräddmjölken, ägg och soja. Blötlägg ströbrödet i gräddmjölksblandningen. Bryn löken i smöret medingefära, timjan och peppar. Koka ur löken med sirapen –låt svalna.

Blanda alla ingredienser och rulla små bullar ca 15 g styck

Smörj bleck med lite rapsolja och baka köttbullarna på kombi med 20% luftfuktighet 80 grader till 65 i kärntemperatur. Bryn sedan i smör och servera.

Pressgurka:

1 gurka, tunt skivad på mandolin 1 mm
2 dl 123-lag ,1 del ättika, 2 del socker, 3 del vatten
½ dl bladpersilja, finstrimlad
Salt

Salta gurkan och låt den släppa vätska på hålbleck i kyl över natten i press. Lägg sedan gurkan i 123-lagen 2 tim innan servering. Häll av och vänd ner persiljan.

Lingon:

300 g frysta lingon
200 g socker
1 msk cognac


Lägg alla ingredienser i en vispmaskin med vinge. Rör på låg hastighet tills lingonen tinat och sockret löst sig samt när man arbetat ut pektinet.

Potatismos:

700 g skalad King Edwardpotatis
100 g  tempererat smör
100 g vispgrädde
140 g standardmjölk
salt

Ånga potatisen mjuk i ugn på 100 grader i 50 min. Passera genom passör. Värm grädde och mjölk. Vispa potatisen hastigt med smöret. Tillsätt gräddmjölken och smaka sedan av med salt. Blanda så lite som möjligt så det inte blir klistrigt.

Föregående
Föregående

RÖDTUNGA GRENOBLE

Nästa
Nästa

GRILLAD KYCKLINGLÅRFILÉ