GRILLAD KYCKLINGLÅRFILÉ
MED CONFITERAD PORTABELLO, JORDNÖTSCREME OCH SESAMSTEKT RIS
Portabello:
10 st stora portabello
1l olivolja
1 st skivad hatch-chili
2 st vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 st citroner, juice och zest
salt
Lägg alla ingredienser i kastrull och koka upp under lock.
Sjud på medelvärme tills oljan karnat.
Lyft svampen och grilla sedan på kolgrill.
Skiva och dressa med oljan och salt.
TIPS!
Testa också hela stora champinjoner eller Karl-Johan. Fungerar även lika bra att steka svampen i het panna alt. grillpanna.
Jordnötscreme:
400 g saltrostade jordnötter
0,5 l kokosgrädde
0,5 l syrad grädde
200 g grönsaksbuljong
1 st finhackad hatch-chili
3 msk soja
1 msk limejuice
Mixa jordnötter, kokosgrädde, chili och grönsaksbuljong tills slät. Smaka av med soja och limejuice.
TIPS!
Fungerar bra att använda cashewnötter eller marconamandel istället för jordnötterna.
Böngroddar-Koriander-Syrad Lök:
50 g grovhackad koriander
400 g sköljda böngroddar
10 st röda steklökar, skalade, delade och plockade
2 dl 123-lag, 1 del ättika, 2 del socker, 3 del vatten
Vacuumförpacka steklöksflagorna med 123-lagen. Låt dra i minst 1 tim. (Gärna över natt).
Sesamstekt ris:
1,5 kg avorioris
1,5 l vatten
4 st ägg
2 st vitlöksklyftor, skalade och finskurna
2 st schalottenlökar, skalade och finhackade
5 st tunt skivade salladslökar
1 dl sesamolja
100 g smör
1 dl soja
0,5 dl risvinäger
Koka riset i vattnet i ångugn i 23 min. Vispa äggen. Stek sedan i sesamolja och smör med vitlök
och schalottenlök under omrörning. Tillsätt riset och smaksätt sedan med soja och risvinäger.
Strö salladslök över innan servering.
Kyckling lårfilé:
1 kg kycklinglårfilé, urbenad med skinn
½ dl vit soja
1 msk citronolja
1 msk siracha
1 st lime, juice och zest
Marinera lårfilén med soja och siracha. Grilla på kolgrill tills gyllene, ca 4 min/sida.
Skär i skivor och dressa med citronolja och lime.